Stránka 1 z 1

Coleslaw aneb nějak do nich narvat zeleninu

Napsal: úte 16. črc 2019 18:26:32
od JanaM
Je to někdy práce. Myslím tím to, jak nějak jemně přinutit jíst zeleninu její odpůrce a nebo jen poněkud menší příznivce. Mě se osvědčilo doma jen povědět, že budou třeba řízky a reakcí je, zda k nim bude salát. Docílila jsem toho jednoduše. Salátem Coleslaw.

Hledala jsem různé recepty, zkoušela a nakonec jsem našla. Podle všeho je to navíc ten správný postup na skutečně originální Coleslaw. Nárok si na to ale nedělám. Snad ale bude chutnat i vám.

Salát doporučuji připravit tak den předem. Uleží-li se přes noc v chladničce je skutečně skvělý.

Potřebujeme
  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 menšího celeru
  • 20 dkg majonézy
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř
Postup
  • Zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme lžící soli, důkladně promícháme a asi půl hodiny ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Vymačkanou vodu částečně slijeme.
  • Mrkev nastrouháme nahrubo, celer na jemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
  • Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
  • Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.
Základem úspěchu je důkladné promačkání nasoleného zelí. Pokud tuto část zanedbáte pak výsledek nebude to co čekáte. Dobrou chuť!